Kwalitatieve vormingen voor monitoren

Tijdens de eerste week van de paasvakantie kunnen jongeren bij ons een week vorming volgen
om zelf aan de slag te kunnen als monitor, zowel binnen Kena als bij andere organisaties.

Cursussen erkend door de Vlaamse overheid

Kena biedt verschillende monitorencursussen aan waaronder Animator en Hoofdanimator in het Jeugdwerk. Deze cursussen zijn erkend door de Vlaamse overheid. Dit wil zeggen dat je met een brevet niet alleen bij Kena aan de slag kan, maar ook elders in het jeugdwerk. Om een attest te halen volg je een cursus van één week tijdens de paasvakantie. Nadien doe je één week stage tijdens de zomervakantie. Onze cursussen worden gegeven door instructeurs met jaren praktijkervaring, binnen Kena, bij andere organisaties en in het beroepsleven.

Aanvullende praktijkcursussen

Naast onze erkende vormingen biedt Kena ook andere cursussen aan om jongeren meer praktijkervaring te laten opdoen. Zo organiseren we tijdens de paasvakantie ook een Uitdiepingscursus waarbij jongeren die hun brevet al op zak hebben hun ‘animatorkoffer’ verder uitbreiden. Doorheen het jaar kunnen jongeren deelnemen aan specifieke thematische vormingen, zowel binnen de eigen organisatie als bij andere organisaties, op aanvraag. Bestaande monitoren zijn overigens welkom op de extra vormingsweekends met uiteenlopende inhouden.

Kena is... Elke keer weer geweldige ervaringen en nieuwe vrienden.

Sofie, monitrice

Kwalitatieve en verantwoordelijke jeugdwerkers

We kiezen ervoor bij Kena om monitoren in onze eigen werking op te leiden tot kwalitatieve en verantwoordelijke jeugdwerkers. Vaak zijn dit jongeren die reeds vele jaren ervaring hebben als deelnemer op kamp. Wat je zelf hebt beleefd, kan je ook beter doorgeven. Als animator op een Kena kamp sta je er zeker niet alleen voor. Alle monitoren worden gecoacht door ervaren kampverantwoordelijken met minstens vijf jaar ervaring in onze werking.

Persoonlijke ontwikkeling staat centraal

Vanaf 16 jaar kunnen jongeren bij ons de cursus Animator in het Jeugdwerk volgen. De vorming is bedoeld om jongeren alle essentiële kennis bij te brengen over het monitor-zijn. Ze worden uitgedaagd om een spel ineen te steken, te spreken voor grote groep, een toneeltje op te voeren maar ook om na te denken over het pedagogisch aspect van leiding geven. In de zomer zijn ze immers mede verantwoordelijk voor een groep kinderen. In dit opzicht dragen onze vormingen ook bij tot de persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Doorheen de cursus en de stage zien we ze groeien tot volwaardige animatoren.

Klaar om uit te groeien tot een monitor die overal in het jeugdwerk aan de slag kan?

SCHRIJF JE NU IN

Ben je 16 jaar of ouder en zegt het je wel wat om kinderen en jongeren te begeleiden? Bekijk dan
hieronder ons vormingsaanbod en schrijf je in voor de cursus die bij jou past.

Cursus Animator

Cursus Animator

02/04/17 - 08/04/17 Prijs: € 175

Als je 15 jaar of ouder bent, kan je onze Animatorcursus volgen. Ervaren instructeurs leren jou bos- en pleinspelen begeleiden, EHBO, expressie, zang en dans, sport, knutselen en nog veel meer…

Kortom: je leert op speelse wijze omgaan met kinderen en jongeren! In de zomervakantie doe je een week stage en kan je een attest, dat erkend is door de Vlaamse overheid, behalen.

Cursus Instructeur

Cursus Instructeur

28/03/16 - 30/03/16 en 11/11/16 - 13/11/16

Elke drie jaar organiseert Kena ook haar eigen, door de Vlaamse overheid erkende, cursus Instructeur in het Jeugdwerk. Is het je ambitie om zelf les te geven aan de (hoofd)animatoren van morgen? Wil je jezelf pedagogisch vervolmaken? Dan ben jij de persoon die we zoeken. De cursus wordt gespreid over twee weekends in het jaar. Daarna word je ingeschakeld als lesgever op de cursussen Animator en Hoofdanimator.

Cursus Uitdieping

Cursus Uitdieping

02/04/17 - 08/04/17 Prijs: € 175

Je hebt je attest al op zak en wil liever nog wat ervaring opdoen alvorens de cursus Hoofdanimator te volgen? Dan kan je je nu inschrijven voor onze Uitdiepingscursus. In deze cursus doe je nog meer praktijkervaring op en je breidt je animatorkoffer uit.

Nieuwe spelvormen, avondtechnieken, opvoedkunde, sportinitiaties… staan allemaal op het programma!

Externe vorming

Externe vorming

Op aanvraag

We delen graag onze expertise aan de hand van externe vormingen. Volksdansen, pleinspelen, tochttechnieken,… Zelfs over beleidsnota’s schrijven hebben we kennis in huis. Heb je zelf een specifieke vorming in gedachten? Stuur je aanvraag naar info@kena.be. Zolang je vraag binnen de kennis en ervaring van onze instructeurs valt, werken we graag een vorming op maat uit. We bevestigen de vorming van zodra er een instructeur gevonden is. 

Cursus Hoofdanimator

Cursus Hoofdanimator

02/04/17 - 08/04/17 Prijs: € 175

Je bent animator (of hebt sinds je 16 jaar minstens 100u ervaring als jeugdwerker) en je bent 16 jaar of ouder, dan kan je de cursus Hoofdanimator volgen. Je leert over moeilijke kampsituaties, veiligheid, groepsdynamica,… In de zomervakantie doe je een week stage en kan je een attest, dat erkend is door de Vlaamse overheid, behalen. Met je brevet Hoofdanimator mag je eindverantwoordelijke zijn op jongerenkampen.