fbpx

5 goede redenen om vrijwilliger te zijn

1. Je betekent iets voor anderen

Simple as can be. Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het leven van anderen. Denk aan al die keren dat één van je vendelleden (nvdr. deelnemers op kamp) met tranen in de ogen afscheid van je nam op het eind van het kamp. Zij hebben een geweldige tijd beleefd deze zomer omdat jij je tijd opofferde om activiteiten in elkaar te steken, een vendelvergadering voor te bereiden en te zorgen dat dit kamp opnieuw onvergetelijk zou worden. Geeft het geen voldoening dat je kinderen met zoiets eenvoudig zo blij kan maken?

2. Je maakt vrienden en bouwt een sociaal netwerk op

Veel vrienden kennen elkaar van op school, van bij de scouts of KSA, of van op kamp. Door een week intensief met elkaar door te brengen, cursus te volgen, samen leiding te zijn op kamp… ga je elkaar steeds beter kennen. Je deelt de geweldig leuke momenten, zingt samen rond het kampvuur, en als het even wat minder gaat in je vendel help je elkaar er al snel bovenop
met een babbel en een spontane lach. Als vrijwilliger maak je heel snel nieuwe vrienden. En voor je het weet, beland je in het bestuur tussen een gekke bende vrijwilligers waar je elke maand met aan tafel schuift en vitaminenweekends met deelt. Van een te gek sociaal netwerk gesproken!

3. Je wordt beter in wat je graag doet, je verrijkt jezelf

Die ligt voor de hand, denk ik. Sommigen onder ons zijn misschien erg gesloten als persoon, of durven niet snel voor een grote groep te staan praten. Als animator, hoofdanimator of kampchef moet je al je lef bij elkaar rapen om zelfverzekerd voor een groep kinderen te staan. Voor je het goed en wel beseft, ben je ontspannen, enthousiast, en vol vertrouwen wanneer je het
hoge woord moet voeren voor het hele kamp.

4. Je kunt wegen op het beleid

Wel ja, dat zei ik min of meer al. Als je enige tijd vrijwilliger bent, wordt je al snel gevraagd om extra activiteiten te doen. Bij ons worden alle adjuncten mee op vitaminenweekend gevraagd waar we, naast ontzettend veel lachen en moppen tappen, ook veel praten over de werking van Kena. Maar uiteraard willen we daarvoor ook jouw mening. Denk je dat jij geweldige ideeën hebt die ons nog optimaler kunnen doen werken? Of zou je gewoon graag mee nadenken en de handen uit de mouwen steken? Dan ben je meer dan welkom in één (of meerdere) van de verschillende werkgroepen!

5. Je bent gelukkiger en gezonder!

Aan de University of Exeter Medical School in Groot-Brittanië heeft een onderzoeksteam in 2013 ontdekt dat vrijwilligers gezonder en gelukkiger zijn. Dat komt vooral door de sociale contacten die je legt wanneer je vrijwilligerswerk doet. Ook onze redactie beaamt dit onderzoeksresultaat. Tijdens een kamp ervaar je zoveel respect, dankbaarheid en vriendschap van de kinderen dat je na een kamp met een gelukzalig gevoel naar huis gaat. Bovendien kan je op kamp echt jezelf zijn, genieten van de heerlijke natuur en je batterijen weer stevig opladen. Het is dus vanzelfsprekend dat je er gelukkiger én gezonder van wordt!
Geschreven door hoofdleidster Julie Van Dooren