Ook monitor worden?

Kena is steeds op zoek naar enthousiaste monitoren met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een passie voor jeugdwerk. Wil jij mee met ons bouwen aan ontspannende, groepsbevorderende kampen? Schrijf je dan in voor één van onze cursussen. Al in het bezit van een animatorattest? Aarzel dan niet om ons te contacteren en met Kena op kamp te gaan!

Animator tot instructor

Bij Kena hebben we voor ieder wat wils. Tijdens de paasvakantie organiseren we jaarlijks een animator- en hoofdanimatorcursus. Deze duurt één week en wordt gevolgd door één week stage tijdens de zomerkamp. Daarnaast hebben we driejaarlijks ook een instructorencursus.

Aanvullende praktijkcursussen

Naast onze erkende vormingen biedt Kena ook een uitdiepingscursus aan waarbij jongeren die hun brevet al op zak hebben, hun ervaring als monitor verder kunnen uitbreiden. Doorheen het jaar kunnen onze monitoren ook deelnemen aan specifieke thematische vormingen, zowel binnen de eigen organisatie als bij andere organisaties, op aanvraag.

Erkend door Vlaamse overheid

De animator-, hoofdanimator en instructorcursus die Kena aanbiedt zijn erkend door de Vlaamse overheid. Dit betekent dat je met je brevet zowel bij Kena, als ook elders bij een jeugdwerkorganisatie aan de slag kan. Om een attest te behalen, doorloop je een positief cursus- én stagetraject bij Kena. Lees meer over het attest.

Kena is... Elke keer weer geweldige ervaringen en nieuwe vrienden.

Sofie, monitrice

Kwalitatieve instructeurs

We kiezen ervoor bij Kena om monitoren in onze eigen werking op te leiden tot kwalitatieve en verantwoordelijke jeugdwerkers. Vaak zijn dit jongeren die reeds vele jaren ervaring hebben als deelnemer op kamp. Wat je zelf hebt beleefd, kan je ook beter doorgeven. Onze cursussen worden dan ook gegeven door instructeurs met jaren praktijkervaring, binnen Kena, bij andere organisaties en in het beroepsleven.

Persoonlijke ontwikkeling

Onze vormingen zijn bedoeld om jongeren alle essentiële kennis bij te brengen over het monitor-zijn. In de zomer zijn ze immers mede verantwoordelijk voor een groep kinderen. In dit opzicht dragen onze vormingen ook bij tot de persoonlijke ontwikkeling van jongeren en doen ze ervaring op die in het beroepsleven gewaardeerd zal worden. Doorheen de cursus en de stage worden de monitoren begeleid en gecoacht door ervaren jeugdwerkers en zien we ze groeien tot volwaardige animatoren.

Cursus Animator

Cursus Animator

02/04/18 - 08/04/18 Prijs: € 175

Ben je 15 jaar of ouder? Dan kan je onze animatorcursus volgen. Ervaren instructeurs leren jou bos- en pleinspelen begeleiden, EHBO, expressie, zang en dans, sport, knutselen en nog veel meer… Kortom: je leert op speelse wijze omgaan met kinderen en jongeren!

Cursus Uitdieping

Cursus Uitdieping

02/04/18 - 08/04/18 Prijs: € 175

Je hebt je attest al op zak en wil liever nog wat ervaring opdoen alvorens de cursus hoofdanimator te volgen? Tijdens onze uitdiepingscursus doe je nog meer praktijkervaring op. Nieuwe spelvormen, avondtechnieken, opvoedkunde, sportinitiaties… het staat allemaal op het programma!

Cursus Hoofdanimator

Cursus Hoofdanimator

02/04/18 - 08/04/18 Prijs: € 175

Je bent animator (of hebt minstens 100u ervaring als jeugdwerker) en je bent minstens 16 jaar, dan kan je de cursus hoofdanimator volgen. Je leert over moeilijke kampsituaties, veiligheid, groepsdynamica,… Met je attest hoofdanimator mag je eindverantwoordelijke zijn op jongerenkampen.

Cursus Instructeur

Cursus Instructeur

Driejaarlijkse organisatie

Elke drie jaar organiseert Kena ook haar eigen, door de Vlaamse overheid erkende, cursus Instructeur in het Jeugdwerk. Is het je ambitie om zelf les te geven aan monitoren? Wil je jezelf pedagogisch vervolmaken? Dan ben jij de persoon die we zoeken. De cursus wordt gespreid over twee weekends in het jaar. Daarna word je ingeschakeld als lesgever op de cursussen animator en hoofdanimator.

Externe vorming

Externe vorming

Op aanvraag

Kena deelt graag haar expertise aan de hand van externe vormingen. Volksdansen, pleinspelen, tochttechnieken,… Zelfs over beleidsnota’s schrijven hebben we kennis in huis. Heb je zelf een specifieke vorming in gedachten? Stuur je aanvraag naar info@kena.be. Zolang je vraag binnen de kennis en ervaring van onze instructeurs valt, werken we graag een vorming op maat uit. We bevestigen de vorming van zodra er een instructeur gevonden is. 

Klaar om uit te groeien tot een monitor die overal in het jeugdwerk aan de slag kan?

Monitorenweekend

Datum: vr 28 – za 29/09/18

Elk jaar organiseren we een slotmoment voor alle monitoren die stage hebben gelopen. Tijdens deze monitorendag blikken we terug op de afgelopen kampen en evalueren we de zomer.

Vitaminenweekend

Datum: 9 – 10/02/18
Datum: 12 – 13/10/18

Twee keer per jaar organiseren we in Heuvelsven een vitaminenweekend voor onze bestuursleden, kampleiders, adjuncten, instructeurs en medewerkers. De weekends zijn een mix van groepsdynamische activiteiten en discussies om steeds opnieuw onze werking te evalueren.