fbpx

Persbericht

29 april 2023

Alle kampen volzet? Onzin!

Vergeet de kleinere spelers op de markt niet

Begin januari zetten kamporganisaties hun inschrijvingen open en onmiddellijk staat het nieuws ervan vol: “Kampen volzet”, “Rush op zomerkampen”, “Kamp boeken bijna even moeilijk als ticket kopen voor Tomorrowland!”… Vier maanden later staan er echter nog meer dan genoeg kampplaatsen open, maar heb je ook al eens aan de kleinere spelers op de markt gedacht? Kena vzw (www.kena.be) organiseert al meer dan 75 jaar actieve kampen volgens een uniek concept.

Lage prijs, hoge kwaliteit

Paardrijkamp, robotkamp, pretparkkamp, DJ-kamp … Grote organisaties pakken uit met alle soorten themakampen die je maar kan bedenken. Hoe vernieuwender, hoe beter, maar daar hangt vaak ook een hoger prijskaartje aan.

“Sinds Covid-19 zijn de prijzen non-stop blijven stijgen. Benzine, eten, kleding … alles wordt duurder en dat geldt ook voor jeugdkampen. Voor veel gezinnen wordt op kamp gaan een grote meerkost. Vakantie is een basisrecht volgens de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Helaas is dat vandaag de dag niet voor iedereen een optie.” vertelt voorzitter Jochem Machiels. “Kena blijft steeds streven naar betaalbare kampen voor iedereen. Daar boeten we echter nooit voor in aan kwaliteit. Meer zelfs, dankzij de financiële steun van WISA (www.wisa.be) en de samenwerking met ‘Iedereen verdient vakantie’ kunnen we jaarlijks een hondertal kinderen uit maatschappelijk kwetsbare situaties meenemen. Voor hen is op kamp gaan geen vanzelfsprekendheid. Dat geeft ontzettend veel voldoening!”

Uniek concept / Een tweede thuis

Kena werkt al 75 jaar volgens hetzelfde, eenvoudige principe; sport- en spelkampen waar samenhorigheid centraal staat. In 1943 kocht de Lasalliaanse broeder Viktor een recreatiegebied aan waar hij jongeren uit de stad een zinvolle vakantietijd aanbood tijdens de zomermaanden. Jarenlang bouwden veertien- tot achttienjarige jongens eigenhandig mee aan hun eigen jeugddorp. Vandaag is dat recreatieverblijf beter bekend als Jeugdvakantieverblijf Heuvelsven, een prachtig stukje natuur midden in het Nationaal Park Hoge Kempen, en al jarenlang de thuisbasis van Kena kampen.

Het werd een plek waar niet alleen tijd wordt gemaakt voor sport en spel, maar waar ook de stilte en de natuur worden gekoesterd. “Daar zijn we vandaag, 75 jaar later, nog steeds bekend om. De stille natuur van Heuvelsven en de samenhorigheid die bij Kena centraal staat, zorgen voor een veilige thuishaven waar jongeren zich welkom voelen.”, vertelt Jochem. “We zetten in op groepsbeleving tijdens teamsporten, bosspelen, (kayak)competities… Jongeren krijgen de verantwoordelijkheid om zelf bij te dragen aan het kampgebeuren en mee zorg te dragen voor de omgeving. We zetten in op voedzame, kwalitatieve maaltijden, veel lichaamsbeweging, maar evenveel rust. We laten gsm’s een weekje achterwege en sluiten de avond samen af rond een kampvuur. Het klinkt banaal, maar al de kleine dingen die we doen, zorgen ervoor dat honderden jongeren ieder jaar oprecht thuiskomen op kamp. En dat zijn wel degelijk hun eigen woorden!”, lacht Jochem.

99% vrijwilligers

Kena is geen al te grote speler in het jeugdwerk. Waar veel kamporganisaties echt ondernemingen zijn met betaald personeel, is Kena een non-profitorganisatie die voornamelijk draait op onbetaalde vrijwilligers. “Wij hebben niet de grote budgetten zoals bijvoorbeeld Kazou, Sporta, Scouts of Chiro maar dat wil niet zeggen dat we moeten onderdoen wat kwaliteit betreft.” licht voorzitter Jochem toe. “Onze organisatie wordt gerund door jongvolwassenen die zelf als kind mee op kamp gingen. Zij zorgen, naast hun fulltime job, voor alle organisatorische taken.”

Maar ook de kampploegen en monitoren zijn vrijwilligers die als deelnemer Kena ontdekt hebben en die de organisatie in hun hart dragen. “Wij draaien echt op hun energie en hun passie! Omdat die vrijwilligers voor ons zo belangrijk zijn, zetten we ieder jaar ook actief in op een kwalitatieve monitorencursus. Dat is essentieel om de kwaliteit van onze kampen hoog te houden. Het is dankzij die kwaliteit dat we kunnen blijven meespelen tussen de grote kamporganisaties.”

Ben je ook nog op zoek naar een leuk zomerkamp? Meer informatie over Kena en de beschikbare kampen, vind je op www.kena.be.

Voor meer informatie, interviews of extra vragen in verband met dit persbericht, kan je steeds telefonisch terecht bij onze voorzitter Jochem Machiels (+32 477 91 09 93) of via e-mail naar promo@kena.be.