fbpx

Kena, meer dan een kamp

22

Juli, 2023

Op onze site stellen we onszelf voor als sport- en spelkampen. Maar iedereen die al met Kena meeging, weet dat we veel meer zijn dan dat alleen.

‘Toen ik hem vorig jaar afzette, dacht ik dat dit niets voor hem zou zijn. Hij is enkel met zijn gsm bezig. Ik was echt verrast toen hij zo enthousiast thuiskwam en meteen volgend jaar terug wilde komen.’ Deze korte uitwisseling tussen ouders op de parking net voor een kamp is een vaak terugkomend tafereel.

Bij Kena zijn jongeren echt vrij. Niet in de zin dat ze losgelaten worden en gewoon hun zin doen. Wie al met Kena meeging weet dat er een heel duidelijke dagstructuur is en er heel wat afspraken gemaakt worden die het samenleven in een groep aangenaam maken. Ze zijn bij ons echter bevrijd van prestatiedruk, van afleiding van wat echt belangrijk is, van een masker moeten dragen om erbij te horen.

Niet zo uniek, denkt u? Onze monitoren en volwassen eindverantwoordelijken zijn vrijwilligers die andere jongeren de fijne tijd willen geven die ze zelf bij Kena beleefd hebben. Ten dienste staan van de jongeren die aan ons toevertrouwd worden, voelt voor hen aan als een zinvolle vrijetijdsbesteding die hen zelf ook deugd blijft doen.

Batterijen opladen

Kena organiseert elke vakantie een vakantiecentrum in het jeugdverblijf Heuvelsven (Nationaal Park Hoge Kempen, Limburg). Wat deelnemers meteen opvalt is het domein. Dat bestaat uit een natuurlijk ven omringd door (speel)bossen en sportvelden. Hier creëren we een uniek kader dat het beste in jongeren naar boven brengt.

"De tips die ouders en jeugdwerkers krijgen om met de toenemende mentale problemen van jongeren om te gaan, zitten vervat in het DNA van onze werking."

De jongeren die blijven terugkomen, beamen net zoals hun ouders, dat Heuvelsven een tweede thuis is geworden. De tips die ouders en jeugdwerkers krijgen om met de toenemende mentale problemen van jongeren om te gaan, zitten vervat in het DNA van onze werking: vaste dagstructuur, veel openluchtactiviteiten (sport, spel, natuurbeleving), actief inzetten op groepsvorming met behulp van vaste gewoonten, muzische en creatieve activiteiten, een digitale detox voor zowel de leiding als de deelnemers, hartelijke omgangsvormen, samen de handen uit de mouwen steken, samen stil zijn, samen supporteren voor elkaar, samen zingen… Dit alles samen mogen beleven met leeftijdsgenoten geeft zin en een goed gevoel. Dit beproefde concept werkt al meer dan 75 jaar. Tijdens zo’n week laden ze hun batterijen echt op.

Verantwoordelijkheid krijgen en vrij spel

Naast sporten, spelen en het samen proper houden van het domein is ook de vrije tijd een belangrijk moment. Dit staat haaks op de prestatiegerichte en vaak individualistische omgeving waar onze jongeren veel tijd in doorbrengen. Die speelsheid doet deugd na een (school)jaar waarin vooral anderen alles voor hen bepalen. Tijdens de twee uur vrije tijd iedere dag kiezen onze deelnemers zelf waar ze op dat moment even nood aan hebben. Wil je leren gitaar spelen, vuur maken, gezellig babbelen dobberend in een kajak, een kamp bouwen, genieten van het uitzicht aan het ven of nog wat sporten? Bij Kena kan het allemaal. Op dat moment zijn ze eigenaar van hun eigen tijd.

Onze deelnemers trainen om te voelen wat hen deugd gaat doen. Ze denken zelf na, kunnen creatief en nieuwsgierig zijn, gebruiken hun sociale vaardigheden en fantasie. Ze leren samenwerken, zichzelf waarderen en nieuwe vriendschappen aan te gaan. Essentiële vaardigheden voor later die vaak te weinig ruimte krijgen doorheen hun jaar. Al deze zaken helpen jongeren veerkrachtig en weerbaar in het leven te staan om met uitdagende situaties om te gaan.

Waarin we het verschil maken

De vakantieperiode is de ideale tijd voor jongeren om het (school)jaar vol to do’s en lijstjes los te laten en op adem te komen. We geloven dat de ruimte temidden van natuurgebied daar ideaal voor is. Daarin kunnen verblijven is al een geschenk op zich. Naast zich goed kunnen uitleven en zich amuseren willen we hen tijdens hun week in Heuvelsven ook uitdagen om te groeien, gezond te leven en de beste versie van zichzelf te zijn. Dat verwachten we ook van onze monitoren. Het effect van de basisprincipes waarmee we onze kampen organiseren is nog nooit zo groot geweest (zie onze missie en visie). Door verschillende groepen uit onze samenleving samen te brengen, leren ze bij Kena ook samenleven en elkaar begrijpen. Ook dat komt later van pas.

"De tips die ouders en jeugdwerkers krijgen om met de toenemende mentale problemen van jongeren om te gaan, zitten vervat in het DNA van onze werking."

Die vrijheid krijgen, leven in groep, afstand nemen van hun gsm… kan voor sommige deelnemers aan het begin van het kamp nog een drempel zijn. Maar we zien dat de deelnemers maar weinig tijd nodig hebben om te beseffen dat de ruimte, natuur en omgeving hen goed doen. Meteen geven ze de plek en de groep een kans en hebben ze de dag erna zin om mee hun schouders onder de week te zetten zodat die ook een stukje van hen wordt.

Kena voldoet aan alle voorwaarden om tijdens de schoolvakanties jongeren hun nodige portie, vrijheid, beweging, zingeving en spel aan te bieden. In het ruime aanbod zijn we ervan overtuigd dat we voor uw zoon of dochter een wereld van verschil kunnen betekenen: een zalige week batterijen opladen in de allerbeste omstandigheden.

Klinkt dat als een kamp waar je kan plezier maken en 100% jezelf zijn? Ontdek snel ons volledige aanbod en schrijf je in voor één van onze kampen!