fbpx

7 TIPS OM HEIMWEE OP KAMP TE HELPEN OVERWINNEN

17

Juni, 2023

Als ouder begrijp je dat heimwee op kamp een uitdaging kan zijn voor kinderen. Ook bij Kena begrijpen we dit en we willen je graag helpen om hiermee om te gaan. Met deze tips help je je kind zich voor te bereiden op het kamp en om te gaan met mogelijke heimwee. Zo kan je zoon of dochter toch optimaal genieten van hun tijd bij Kena zonder overweldigd te worden door heimweegevoelens.

1. Bespreek op voorhand wat ze kunnen verwachten

Het is belangrijk om je kind voor te bereiden op het kamp door openlijk te praten over wat ze kunnen verwachten. Praat over de activiteiten, de omgeving en de nieuwe vrienden die ze zullen maken. Moedig ze aan om vragen te stellen en eventuele zorgen te delen. Door een positieve en ondersteunende houding aan te nemen, kun je je kind helpen om zich comfortabeler te voelen over de ervaring.

2. Stimuleer zelfstandigheid en zelfvertrouwen

Door je zoon of dochter aan te moedigen enkele kleine taken zelfstandig uit te voeren, geef je hen zelfvertrouwen. Dat kan gaan van het inpakken van hun eigen spullen of hen zorg te laten dragen over hun persoonlijke hygiëne. Door hen met zulke kleine vaardigheden aan te moedigen, geef je je kind een gevoel van controle en vertrouwen, wat hen kan helpen om beter om te gaan met heimwee.

3. Oefen het loslaten

Het kan – zowel voor jou, als voor hen – moeilijk zijn om je kind los te laten, maar het is belangrijk om hen de ruimte te geven om zelfstandig te groeien. Voordat het kamp begint, kan je alvast een keer oefenen met korte afwezigheden, zoals een nachtje logeren bij een vriendje of een weekendje weg. Dit helpt je kind om te wennen aan het idee van gescheiden zijn van thuis en leren ze om zich aan te passen aan nieuwe omgevingen.

4. Geef iets van thuis mee

Geef je zoon of dochter iets leuk mee van thuis; hun favoriete knuffelbeer, een foto van de familie… Vertrouwde spullen kunnen troost bieden wanneer ze het eventjes wat moeilijker hebben. Een persoonlijke brief of een leuke verrassing verstoppen in hun koffer is ook altijd een leuk idee. Zo weten ze onmiddellijk dat je aan hen gedacht hebt.

5. Blijf positief en bemoedigend

Als ouder speel je een belangrijke rol in het aanmoedigen van een positieve mindset bij je kind. Wees bemoedigend en benadruk de opwinding en leuke mogelijkheden het kamp met zich meebrengt. Probeer niet te veel de nadruk te leggen op de heimwee zelf of eventuele problemen die daar bij komen kijken. Laat je kind weten dat je trots op hen bent en dat je vertrouwen hebt dat ze het heel goed gaan doen op kamp.

Hoewel het belangrijk is om in contact te blijven met je kind tijdens het kamp, is het ook essentieel om op de juiste manier te communiceren. Stuur brieven met positieve en ondersteunende boodschappen. Vermijd het benadrukken van heimwee of het creëren van een gevoel van verlangen naar huis. Moedig je kind aan om nieuwe vrienden te maken en volop te genieten van de kampervaring. Vertrouw erop dat de ervaren monitoren van Kena goed voor je kind zorgen en dat ze weten hoe ze met heimweegevoelens moeten omgaan.

6. Kies een vertrouwenspersoon

Op kamp lopen heel wat ervaren animatoren en kampleiding rond. Om de positieve groepssfeer op kamp te bevorderen, worden de kinderen op kamp in ‘vendels’ opgedeeld. Dat zijn kleinere groepjes waarin ze af en toe ook afzonderlijk activiteiten doen. Op die manier leren de kinderen elkaar sneller kennen en hebben ze één of twee monitoren die zich ook specifiek over de noden van hun vendelleden ontfermen. Laat je kind op voorhand al weten dat ze altijd bij hun vendelleider, of bij één van de andere monitoren terecht kunnen wanneer ze ergens met zitten.

Bang dat je zoon of dochter het wat moeilijk kan krijgen op kamp omwille van hun heimwee? Vermeld het zeker mee op hun medische fiche zodat de kampleiding hier mee een extra oogje voor in het zeil kan houden.

 

7. Heb vertrouwen in onze organisatie

Kena heeft al meer dan 75 jaar ervaring in het organiseren van vakantiekampen. Kwalitatieve begeleiding van je kinderen en samenhorigheid van de kampgroep, zijn onze topprioriteit. Elke monitor heeft voorafgaand aan het kamp een (door de Vlaamse Overheid erkende) animatorcursus gevolgd, en wordt gecoacht door een kampploeg met jarenlange ervaring. Naast het bedenken van leuke activiteiten, hebben ze vooral aandacht voor de groepsdynamiek en het welzijn van uw kind. Onze monitoren zijn onbetaalde vrijwilligers. Dat voel je. Ze zetten zich met veel passie in voor Kena om jongeren een fijne tijd op kamp te bezorgen.

Ken je onze organisatie nog niet en weet je zelf niet goed wat te verwachten? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. We nemen met plezier een keer met je door waar we voor staan en hoe een dag op kamp er bij ons ongeveer uitziet.